Cahaya Kesyukuran
♥menulislah kerana Allah (:♥
♥Pelajari sesuatu dari Hidup anda ! Sesuatu yang mampu mengubah hidup anda ke arah yang benar ♥
♥Pandulah kehidupan anda untuk mencari keredhaan dan kasih sayang Ilahi , In Sha Allah bahagia dunia dan akhirat ♥
ramadan al-mubarak :)
Friday, August 12, 2011 | 2:05 AM | 0 candies

assalammualaikum :)
sempena blan yg mulia neh,, rjen2 la kite mringan kn diri kitA neh ntok berbuat amal ibadah,
ini kerana di bulan ramadan merupakan bonus untuk kita,, like megasale la ,,
knapa ??
oke lets have some example : di bulan ramadan if kita tadarus or membaca al-quran,, 1 huruf yg kita bace tuh dah dpat 10 pahale,, kalau kite bce ALIFF LAMM MIMM = 3 huruf = 30 pahale dh kite dpat, sng je kn ?? bukan susah na bce AL-QURAN neh,, rse ye kalo kite sentiase bertadarus kite akan rase tenang dah best ^.^, ta caye ? try it ! ;)
second : pd waktu mlm rjen2 kn la bdn kte tuh ntok wat solat terawih, ta 20 rakaat , at least 8 rakaat un da ckup.. bukan ape , scre x lnsg ini adlah slh 1 cre kite ntok excersice , bdan cergas minda cerdas dan bersemangat tok beribadah ! ;) ni x kalo lpas buke tuh smue da mcm ular sawa so ntok mgelakkan mndpat pyakit marilah kita lakukan ibadAH nie, bukan senang kita na jumpe solat terawih, 1 taon skali je kak, so grab it !
third : di bulan ramadan nie rjen2 la ntok bersedekah dgn hati yg ikhlas, law derma just na tunjuk kt org na wat pe,, even sikit je nilai ye jnji IKHLAS :) besar gnjaran ye kite dpat,, Allah x on the spot bls amal ibadah kite tuh,, x skrg maybe di akhirat kelak kite dpat ganjaran tuh,, slalu la wat perkara baik nescaya kita mndapat kebaikan kelak :)
fourth : dlm bulan mulia neh,, elakkan la diri drpd mlakukan perkara yg mbolehkan phala kte berkurang seperti mencarut ke tidor bpnjgan ke pape jela,, marilah tingkatkan amal ibadah kita ^.^

masa awal ramadan hamba Allah neh ade dengar tazkirah di masjid, penceramah ye dri kemboja :) dlm tazkirah ye ade ckp dalam bulan puasa ade 3 perkara yg berlaku iaitu perang badar, nuzul al-quran, dan lailatui qadar,
1. perang badar : even dbulan ramadan pun baginda telah berjaya memenangi perang tersebut so no reason law kite ada exam bile puase neh, bygkan law bginda berperang, for sure penat dgn berpuase ye, pnas terik ye, na blwan lg, teryata baginda dan ahli peperangan mmg hebat ;) so kita as umat Nabi Muhammad haruslah contohi baginda :)
2.nuzul Al-Quran : alhamdulillah pd tahun neh burfday ayahanda sya jtuh pd nuzul al-quran dan yg best ye ayahnda tersyg myambut di mekah :) best ken ? :) bukan sng dpat peluang smbut besday di sne :)) . hah na kongsi neh, pada bulan ramadan , kalau kita membaca daN mengamal kan ayat2 suci AL-QURAN neh, tawu ta ape kelebihan ye ?? Allah akan bg sinar cahaya yg mana cahaya ye lebih dripd cahaya matahari kepada ibu bapa kita . sayang parents kita ken ?? so apa slh ye kite bg nikmat tuh pd parents kite ? insyaallah kita akan mnjadi anak yg soleh dan solehah :)
3. lailatul qadar: org ckap lailatul qadar neh malam seribu blan,, apabila ada lailatul qadar ape yg doa kita kne bce ?? cpatt! soalan cepu mas ! hehe , jwapan ye : doan keampunan la,, pd malam lailatul qadar kite kne la mohon keampunan terhadap dosa2 yg kite lakukan. tp kita x tawu bila terjdi nya malam tersebut kn ? so kite kne berusha mncari ye , bkn ye agak2 je, mcm org ckp malam lailatul qadar slalu ye blaku pd mlm ke 27,, ish ta btol tuh,, pd mlm tersebut segala hjat kita insyaallah akan dimakbulkan, spe yg xnk kn ? maka rjinknla diri anda ntok bgon buat qiammulail,, bertahajud kepada YANG MAHA ESA, x rugi kita buat smue tuh, insyaallah kita mndapat kebaikan di akhirat kelak, ingat ye dunia neh smentara jeh, akhirat yg kekal :)

sekian sje tazkirah pada hari ini ,, *ceh mcm ustazah pule :)
renung2kan dan slamat beramal :)
ini sekadar perkongsian, bersama-sama la kita berjihad di jlan Allah dan berubah ke arah kebaikan, tiada istilah terlambat untuk berubah, cuma bergantung kpd diri kita shja. :)

wssalam ;)